Merhaba,
Uluslararası İlişkiler okuyan bir öğrenci olarak; Siyaset Bilimi+ Siyasi Tarih+ Uluslararası Hukuk+ Coğrafya+ Felsefe+ Sosyoloji = Uluslararası İlişkiler denkleminde, Uluslararası İlişkiler’in karmaşık yapısının çözümünü bulmak için yola çıktım. Yola çıkarken bir elime, Faruk Sönmezoğlu’nun Uluslararası Politika ve Dış Politika Analizi, diğer elime Baskın Oran’nın Türk Dış Politikası kitabını aldım ve mezun olana kadar hayatımın değişmez iki kaynağı bu kitaplar oldu…
Hocalarım anlatmaya başladılar, beni alıp oradan oraya götürdüler. Kadeş Antlaşması’yla başladık, 30 Yıl Savaşları Westfalya Antlaşması’yla devam ettik. Bir baktım Cemal Abdülnasır, Charles De Gaulle ve Antony Eden’la Süveyş Krizi’nde Ortadoğu’dayım; bir baktım John F. Kenndy, Fidel Castro, Nikita Kruvçev’le, Küba Krizi’nde Güney Amerika’dayım…
Hans Morgenthau’nun Politics Among Nations’ı, Kenneth Walts’un Men, The State and War’ı, Edward Hallet Carr’ın Twenty Year Crisis’ı derken Realizm, Neorealizm ve Liberalizm arasında kalmıştım ki işte o anda “Uluslararası İlişkiler” budur, tam da artık şu köşede soluklanabilirim diye düşünmeye başlamışken, Soğuk Savaş bitmiş; doğal olarak benim de adımlarım, eleştirel yaklaşımlarla, yeniden hızlanmaya başladı…
Dünya coğrafyası ve tarihinde oradan oraya merakla sürüklenirken, birçok uluslararası ilişkiler öğrencisi için Türkçe kaynak yetersizliği her zaman sorun olmuştur. Türkiye genelinde öğrencilerin lisans ve yüksek lisans düzeyinde İngilizce bilgisi, temel akademik okumalar yapmaya yeterli olmamaktadır. Uluslararası İlişkiler Kütüphanesi’ne ihtiyaç tam da burada ortaya çıkmaktadır. Uluslararası İlişkiler Kütüphanesi’nin en temel amacı Türkçe literatürün zenginleşmesidir.
Bu proje, bilgi çeşitliliğini sağlamak kadar bilgiye erişimi kolaylaştırmayı da amaçlamıştır. Amaca uygun olarak proje kapsamında çevirisi yapılan bütün çalışmalar internet ortamında ücretsiz erişime açık olacaktır. Bu projenin doğru ve eksiksiz bir şekilde devam edebilmesi için fark ettiğiniz her türlü eksiklik ve eleştirilerinizi uikutuphanesi@yahoo.com.tr adresine bildiriniz.
Eşit seviyede bilgiye ulaşma imkânına sahip olarak, kariyer ve gelecek hedeflerinde bu ülkenin gençlerinin yolu her zaman açık olsun…
Keyifli okumalar, hoşcakalın.
Esra.